Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trávník a Naděje v dubnu 2023

article preview
Trávník a Naděje v dubnu 2023
 

Velikonoce se letos v Trávníku a Naději vydařily.

 

Zásluhu na tom má určitě počasí. Předpovědi se nevyplnily, krásné počasí bylo potěšením nejen pro chalupářské zahradničení, ale zejména i pro oslavení svátků jara.

Od „nepaměti“, někdy od počátku osmdesátých let minulého století se traduje  trávnicko - nadějské velikonoční putování, tehdy nazývané Sedmnáct zastavení jara. Skupina chalupnických „šohajů“ s dětským doprovodem obcházela v Trávníku a Naději chalupy. Všem ženám a dívkám u navštívené chalupy se popřálo, zahrálo, zazpívalo a připilo se. Bylo pohoštění. Našli se i tací co s předstihem použili pomlázku. Putování probíhalo vždy o velikonoční neděli. „Za mlada“ se volil Král Velikonoc. Navštívených chalup bylo mnohdy více jak sedmnáct.

1-velikonoce-011-024.jpg
Velikonoce 24. dubna 2011

„Jádro“ koledníků kolem skvělého šramlu s názvem TDO (pro nepamětníky - Trávnický disharmonický orchestr), posílené o zpěváky aktuální zhudebněné básničky, je na obrázku tradičně oděno do stylových oděvů, pro každé velikonoce jiné. O velikonocích 24. dubna 2011 tomu tak bylo již naposledy (slušelo nám to). Následujících několik let jsme již chalupy obcházeli vystrojeni podle vlastního provedení. 

Protože v dobách kdy toto tradiční Velikonoční „koledování“ tatíků a starších synků  započalo, jsme v Trávníku a Naději ještě neměli založeno ani pozdější Občanské sdružení a mnohem později jsme zakládali náš Spolek, nenapadlo nás považovat Sedmnáct zastavení jara za spolkovou záležitost, přesto že jsme téměř všichni jeho členy. 

2-malovani-kraslic-15.4.017--1-.jpg 2-malovani-kraslic-15.4.017--1-.jpg

Připomeňme, že jsme již jako Spolek pořádali i jiné aktivity. 
Většina členů spolku jezdí do chaloupek již od svého dětství. Vše souviselo s existencí restaurace v Penzionu u Naděje, který byl naším zázemím. Na obrázku vlevo je Malování kraslic naší drobotinou z Velikonoc 15. dubna 2017 a Pálení čarodějnic z 30. dubna 2018.
Ukončením existence Penzionu v Trávníku jsme o toto zázemí přišli.


4-velikonoce-2017.jpg 5a-velikonoce.jpg 6-velikonoce-2017.jpg   
Velikonoce 16. dubna 2017

Velikonoce 2017 jsou pravděpodobně poslední, které začínaly z Otočky. Nejsme „krojovaní“, ale jak vidíte na prostředním snímku, dalo se očekávat vše. Třetí snímek je také raritou, bohužel smutnou. Prezentuje situaci, která nastala, když několik našich „zasloužilých“ členů TDO a doprovodu již nemohlo fyzicky vystoupat k nejvýše položené trávnické chalupě a paní Hana svezla pohoštění na trakaři „o patro“ níže.

7-velikonoce-21.-dubna-2019.jpg

Velikonoce v roce 2019 byly posledními v původní „historické“ podobě. 
Obešli jsme celkem 20 chalup. Tyto svátky jara patřily k těm slunečným, bylo krásné, teplé počasí. Tři následující roky se již neslavilo. Měli jsme jiné starosti s epidemií coronaviru. Proto se porozhlédneme, jak to tehdy probíhalo. Od té doby se změnilo mnoho.


   8-velikonoce-2019.jpg 8a-velikonoce-023.jpg

Velikonoce 21. dubna 2019 jsme netradičně zahájili v Naději u Bělohlávků, kam dorazili i další nadějští účastníci. Na prvním obrázku kapela „ladí“, sbor nacvičuje tradiční písničku, kterou jako obvykle složil ten se saxofonem (Saša). Zpívalo se paní Blance a paní Mirce.

 

9-u-vojtu.jpg 10-u-drbohlavu.jpg 12a-gina-.jpg


Došli jsme ke kapličce, zpívalo se paní Líbě a Kateřině, přihlíží Zdeněk, který již mezi námi není, nesklonil se ale před covidem. Zastávka naproti u paní Vlasty a jde se pozdravit paní Ginu. Jindra s pomlázkou je vždy připraven.

13a-andulka.jpg 14a-u-karasu.jpg 14-u-pokornych.jpg

Jsme u „Forpasů“, zazpívali jsme Andulce a Janě. Jdeme na kopec ke „Karasům“, nejdříve zazpíváme Janě spolu s dcerkami a vnučkami. Po zdolání předhůří kopce odpočívá unavená část poutníků v altánu na dvoře. Postoupili jsme do vrcholového tábora v polovině kopce do areálu u Pokorných a zazpívali paní Ině a paní Renatě a dalším zde přítomným dívkám.

15-u-prochazku.jpg 16-u-sasi-.jpg 17-u-martiny.jpg

Sestupujeme do údolí, zpívá a přeje se Věře a Míše. Dorazili jsme k silnici u Saši, tady se zpívá Kláře. Jsme na návsi, kapelník si vybírá přípitek u Martiny, dříve Mackové. 

 

18-u-svecu.jpg 28-u-krbecku.jpg 19-u-dedinu.jpg


Jsme u Šveců. Se smutkem musíme konstatovat, že toto jsou poslední Jirkovy Velikonoce. Máme na něj hezkou vzpomínku. Seběhneme kousek po potoku a zazpíváme a popřejeme Jitce. Dvorek u Dědinů se zaplnil, zpíváme a přejeme Jitce a Kateřině. U stolu sedí Toník, patřící k základnímu fondu pochodníků a králů Velikonoc, pro kterého jsou to také poslední Velikonoce. Díváme se nazpět téměř pěti let.

20-u-lenky.jpg 21-u-sladku.jpg 22-u-huzilu.jpg

Jsme v zimní zahradě u paní Lenky. Je zde vždy teplé a příjemné posezení. Jsme téměř na konci dolního Trávníku u Jarky s dcerou Petrou a vracíme se k Huzilům, kde jsme popřáli paní Soně.

 

23-u-jitky.jpg 24-u-vlasty.jpg 25-u-hany.jpg

Jsme téměř v závěru putování u Jitky, poté jdeme k sousedům k Vlastě a končíme u Edů nad cedulí Trávník. Tady zazpíváme a popřejeme Haně a jdem si konečně odpočinout a posedět v GARÁŽI. Začali jsme ve 13 hodin a končíme asi v 19 hodin. Dobrý výkon.

 

26-garaz.jpg 27-garaz.jpg


Po ztrátě Penzionu U Naděje se nezahálelo, hledalo se jak dál.
Řešení nalezl Eda, který přestavěl garáž na malou útulnou osvěžovnu, kde jsme se po dobu následného „temna“ mohli v době léta sejít a popovídat si. Dalo mu to práci a stálo to i nějaké peníze, ale pomohlo nám to tu dobu přestát. Edovi děkujeme.

 

30-velkonoce-9.-duba-203.jpg


Vracíme se z minulosti k současnosti. Naše putování 17 zastavení jara jsme ukončili. Hlavní příčinou se staly fyzické možnosti nás starších seniorů. Zkrátka už nám to dobře nechodí. První ročník „nových“ velikonoc se konal u Rutarů na zahradě již vloni o Velikonocích, osvědčil se. Letošní velikonoční posezení sousedů u ohně se vydařilo po všech stránkách. Po delší deštivé době se počasí o Velikonocích, zejména v neděli, zachovalo více než přátelsky. Bylo teplo a spadlo jen pár kapek. Sešlo se 36 dospělých a několik dětí.
 Bylo co jíst, co pít a Petr se Sašou hezky hráli, zpívalo se. Užili jsme si velmi přátelské odpoledne a zachovali jsme dobrou velikonoční tradici.
Jsou zde použity obrázky Vítka i Jirky- Karase. Nepotřebují komentář. 

 

30-prichazi-nadeje.jpg 31-honza-u-stolu.jpg

 

32-pepa-priklada.jpg 33chaluparky-u-ohne.jpg

 

34-velikonoce-023.jpg 35-velikonoce-023.jpg

 

36-velikonoce-023.jpg 37-velikonoce-023.jpg

 

38-velikonoce-023.jpg 39-velikonoce-023.jpg

 

40-velikonoce-023.jpg 41-velikonoce-023.jpg

 

42-velikonoce-023.jpg 43-velikonoce-023.jpg

Závěrem děkujeme oběma Forpasovic Pavlům, Pepíkovi Krabcovi a Jirkovi Karasovi za přípravu a dohled nad chodem všech potřebností. Oba muzikanti Petr a Saša drželi notu a veselé hraní a zpívání přispělo k zážitkům tohoto našeho společného odpoledne.
Děkujeme za dobroty, na kterých jsme si pochutnali, které připravily naše chalupářky. 

 

45a-pripitek-.jpg

Připíjeli jsme na zdraví všem našim chalupářkám.
Bez nich by Trávník a Naděje nemohly existovat.
Společně jsme přestáli dost těžkou dobu, která ještě bohužel nekončí.
Přípitek by si zasloužili všichni, kteří přišli, litujeme, že se to někomu nezdařilo. 

Připijme symbolicky Velikonocím v r. 2024, na které se určitě můžeme těšit.

 

Zdraví Vás


administrátor 
Zpravodaje Trávník a Naděje


24. dubna 2023