Jdi na obsah Jdi na menu
 


Buková "paseka" v Trávníku (Příběh jednoho lesíku)

article preview

Buková „paseka“ v Trávníku
(Příběh jednoho lesíku.)

V dubnových aktualitách se ještě vracíme k ukončení kácení buků v lesíku vedle trávnického „zámečku“, které bylo zahájené 29. února, a 22. března  o Velikonocích již dřevorubec se svým strojem v Trávníku nebyl. Informaci, že 29. února bude zahájeno takto rozsáhlé kácení, získal náš Spolek den před zahájením akce. Souviselo s odstraněním škody na plotě při prosincové sněhové kalamitě.
Celý bukový lesík leží ve stráni na třech parcelách  (obr. č. 1) oboustranně podél dvou cest, které zde procházejí.  Jde přibližně o plochu asi 1,7 hektaru volně rostlého lesa. 

1--parcela-lesiku-u-zamecku.jpg
Obr. č. 1

Těžba probíhala na třech parcelách, které obhospodařují Lesy České republiky, s. p.  - Lesní správa Česká Lípa. Těžbu zabezpečovala firma T. E. P. Z, která byla pro tuto akci vybrána. Její pracovník- (dále dřevorubec), s lesním nakladačem tuto práci v celém rozsahu, v době měsíce března provedl. Které stromy budou pokáceny, rozhodovala  Lesní správa Česká Lípa zřejmě v jiném řízení, protože dřevorubec měl stromy pro kácení označené a měl pokyny, které stromy má vynechat. 

   

2-stary-smiseny-les.jpg 3-pohled-do-paseky-od-silnice.jpg
Obr. č. 2 a č. 3

Byli jsme zvyklí u silnice směrem na Cvikov, v místě vedle „zámečku“ míjet smíšený les (obr. č. 2). Protože se již dříve v údolí kácelo, vznikly zde průhledy na  malé paseky. Buky a jasany na okraji silnice se v nedávné minulosti již v několika případech u paty stromu vylomily a padly na silnici, kde naštěstí nikdo nešel a nejel. Stále zde leží zbytek kmenu s vytrženými, uhnilými kořeny, které byly příčinou jeho pádu. Kácení při silnici (obr. č. 3) postihlo především takto ohrožené velké buky a jasany. Otevřel se tím výhled do celé velké paseky. Podobně byly ohrožené některé buky kolem používaných cest do horního Trávníku. 

4-nakladac-s-drapakem.jpg
Obr. č. 4- lesní nakladač s nakládacím drapákem

Vytěžení celého prostoru provedl jediný dřevorubec pomocí řetězové pily k manipulaci s kmeny a větvemi  používal lesní nakladač s drapákem (obr. č. 4), stroj byl vybavený navijákem, pomocí kterého byly kmeny vytahovány k cestě. Veškeré řezání dřeva bylo provedeno motorovou řetězovou pilou. Pro položení nejsilnějších kmenů buků o stáří kolem sto padesáti let (fotografie je v minulých aktualitách) pod a nad cestami, bylo třeba odstranit průsekem stromy mladší a tenčí, které by mohutné buky při pádu rozlámaly. V tomto prostoru těžby bylo proto prakticky nemožné kácet pouze mohutné stromy, a ty tenké dále ponechat růst. Proto po těžbě zůstalo stát jen několik slabších kmenů (obr. č. 5). Rozřezané kmeny byly uloženy u cest do hranic a větve staženy do několika míst.

5-paseka-vetvi.jpg 6-pristi-generace-buku.jpg
Obr. č. 5 a č. 6

Kácelo se v zimě, protože stromy odvedly vodu z dřeva do kořenů a v kmeni a větvích zůstalo málo vody. Proto také bukové dřevo ztratilo pružnost a hodně silných větví se po pádu rozlámalo i roztříštilo. Můžeme říci, že na pasece je „paseka“ větví a i kratších odřezků z kmenů (obr. č. 5). Leží zde tuny palivového dříví. V celém prostoru paseky v minulých dvou letech narostly tisíce prutů bukových, jasanových a jiných listnáčů, které leží i pod tou „pasekou“. Pokud se větve co nejdříve vytěží, to pružné proutí se narovná a celá paseka se na jaře zazelená. Je to příští generace lesa v údolíčku a jsou v ní i smrky. (obr. č. 6).

7-cesta-nad-zameckem.jpg 8-parez.jpg

Obr. č. 7 a č. 8

Původní cesty stroj rozjezdil do stran, upěchoval, ale pro dnešní osobní auta bude potřeba po vyklizení větví a odvozu kmenů cestu srovnat a dosypat štěrkem (obr. č. 7).
Velký a těžký nakladač s velkými koly se v terénu lesa pohyboval s malým tlakem kol na půdu lesa a v místech, kde nebylo mokro, povrch do hloubky neponičil. Po jiných typech strojů z minulých dob jsou ještě zřetelné hluboké „koleje“(obr. č. 12). 

 

9-velka-skladka.jpg
Obr. č. 9

 Práce drvoštěpa moderní doby je obdivuhodná. Jediný člověk s výkonným strojem a motorovou pilou, dokázal vykácet stromy ve velké ploše a obtížném i strmém terénu.  Nejde jen o výšku mohutných stromů, které musely padnout do míst, které jim určil. Ale musel je uříznout co nejníže (obr. č. 8). Pařez tohoto stromu  je široký kolem 1 metru a dlouhý asi 1,3 metru (strom pravděpodobně vytvořily asi tři původní srostlé kmeny.). Výška pařezu v místě řezu je asi 15-20 cm vysoko nad terénem. Takových pařezů je na pasece hodně.

Klády nařezal v délkách čtyři metry, označil je, a provedl základní rozdělení podle kvality. Všechny čtyřmetrové kusy asi nakladač zvážil před uložením do hranic skládky (obr. č. 9). Hovoří se asi o 500 tunách dřeva z kmenů. Další stovku, případně i více tun, budou tvořit větve.

 

10-prvni-skladka.jpg  11-druha-skladka.jpg
Obr. č. 10 a č. 11


Nemáme přesnou informaci, ale asi nejkvalitnější bukové a jasanové dřevo, jako je na obr. č. 10 a č. 11, leží ještě na dalších dvou takto velkých hromadách, připravených k odvozu. Levá část skládky na obr. č. 9, ve které jsou některé kmeny poškozené, bude asi horší kvality. 

12-koleje.jpg 13-tezba-smrku.jpg

Obr. č. 12 a č. 13

V zimě r. 2021, v období kdy v Lužických horách zuřila kůrovcová kalamita, byly v místě současné těžby poraženy všechny vzrostlé a i hodně staré smrky (obr. č. 12 a č. 13). Byly zdravé, zřejmě z důvodů ohrožení kůrovcem, byly rychle pokáceny a odvezeny. Zůstal jen listnatý les.

 

14-stredoveka-cesta.jpg 15-les-pred-velikonocema.jpg
Obr. č. 14 a č. 15

Zásah lidí do přírody je často, mnohdy i oprávněně, hodnocen v nejlepším případě jako „neomalený“. V produktivním hospodářském lese je však především zdrojem nahraditelné suroviny, kterým je v tomto případě kvalitní, tvrdé dřevo.
Za dva, tři roky bude celé údolí vyplněné mladými listnáči. Na jeho pozadí (obr. č. 14) nebude opět vidět silnice a také stará Lipská cesta, která zde po staletí byla funkční, dokud lidé nepostavili silnici. Bude skrytá dnes tenkými buky, které jí budou chránit dalších 100 let.
To však již budou ty tenké stromy opět mohutnými buky, jako to bylo před Velikonocemi v r. 2024 (obr. č. 15).


Zdraví
Administrátor 
Trávnicko - Nadějského zpravodaje

V Trávníku a Praze 24. dubna 2024