Jdi na obsah Jdi na menu
 


Říká se tomu animozita

article preview

 


Říká se tomu ANIMOZITA

O co vlastně jde. U lidí jde o projev osobnosti. Vzájemné vztahy mezi lidmi mají často osobní charakter. Reakce v jednáních lidí jsou unáhlené, agresivita ve vzájemných mezilidských komunikacích je projevem zkratkovitého jednání. Nejčastějším projevem je nepřátelství – nenávist, zloba, (z francouzštiny- animosité a znamená averzi, nenávist, nebo odpor k něčemu, nebo někomu.). 
V našem případě se tento stav dá vysvětlit nejspíše jako mstivost ze zloby. Může být vyprovokována přehnaným majetkovým velikášstvím z vlastnictví pozemku. Zjednodušeně lze tuto situaci popsat stručně – „až sem je to moje, nikdo cizí mi sem nepoleze˝.


 1-plot-.jpg
Obr. č. 1 

Projev animozity (obr. č. 1), se v tomto případě týká nejen sousedských vztahů na hranici pozemků, ale také nás členů Spolku Trávník a Naděje. Podél Rutarovic plotu jsme každoročně mnohokrát v létě procházeli do části zahrady, kde jsme poseděli u ohně.

 

2-louka.jpg

Obr. č. 2 


Na obrázku č. 2 je dobře vidět o jaký spor jde. Snímek je z r. 2022. Mezi plotem a provazem vymezujícím sousední louku,  je méně než jeden metr široký průchod k místu, kde se setkávání konala (žlutá šipka). Na obrázku je dobře vidět, že louka není nijak poškozená. Po posekání trávy na mezi bylo možné zajíždět k zadní části zahrady, kam jsme dováželi dřevo k topení. Po dobu nejméně dvaceti let, kdy se původní pole neorá, stalo se loukou.


3-u-rutaru-mez-.jpg 
Obr. č. 3 

Na obr. 3 a 4 je „zplanýrovaná“ mez. Stržený travní drn, z kterého (obr. č. 2) rostla kvalitní tráva, ten je pohozený na vedlejší louku. Vypadá to, že se zemědělská půda mění na stavební? 
 Pás pozemku po stržení drnu, který měl maximálně tloušťku 5 cm prokazuje, jak chudé je původní podloží, které tvoří písek se zbytky něčeho, co dříve bylo plužinou. Je i možné, že v malé hloubce pod ním je již pískovcová skála.

To co bylo vykonáno na tomto kusu bývalého pole, je spíše znehodnocením vlastního majetku.  Rozhodně není jeho zkvalitňováním.
 Od doby, kdy zde byla pole, se změnil půdní systém plužiny, kde každoroční orání vytvářelo stav, kterému dříve říkali záhon, protože se zvyšovala jeho úrodná výška. Evidentní je, že na obr. č.3 a č. 4 již „záhon“ neexistuje. To se však týká obecně luk v Trávníku, která byla dříve polem, které se pravidelně oralo, dnes je pastvinou s velmi malou vrstvou zbylého humusu. 

 

4-u-rutaru-branka.jpg
Obr. č. 4

Proč tomu tak je?
Nesporně jde o vytvoření fyzické zábrany, namířené proti Rutarům. Vzhledem k jejich stáří a fyzickým možnostem, je to surovost, která se zlobou souvisí. To je z fotografie dostatečně vidět.
Nesmyslná je výsadba křovin a instalace kůlů v těsné blízkosti  branky.

Pavel Rutar je dlouholetý předseda a nyní místopředseda našeho Spolku. Rutarovi celoročně v Trávníku dlouhodobě bydlí. Všichni co jej známe víme, že v poslední době špatně chodí. V místě kde stojí je vstupní branka na zahradu.

Výše uvedený příběh je smutný. 

V době kterou prožíváme po pandemii a v probíhajících krizí současnosti, by si lidé neměli „vyrábět“ zbytečné spory. V tomto případě nikdo nenapadá vlastnictví parcely. „Vykopání příkopu“ kolem rutarovic plotu je nesmyslné právě tím, že škodu nelze vyčíslit. Je nulová, podél plotu nikdy k žádné škodě nedošlo.
Za okolností, které v místě panují dlouhou dobu, by bylo docela normální, kdyby zde dávno platila dohoda o zprůchodnění stezky, s tolerancí v sousedských vztazích. 

Je to v rukách vlastníků louky.

PaedDr. Vít Stanislav

Předseda Spolku Trávník a Naděje.

V  Trávníku  24. května  2023.


Co je Animozita? Definice pojmu, termínu, hesla, výrazu, slova (superia.cz)
Výraz animozita znamená nenávistnost, předpojatost, zaujatost vůči něčemu nebo někomu.

Psychiatr Cyril Höschl: Narůstá agresivita, animozita i neopodstatněné osočování | Dvojka (rozhlas.cz)